akhir 2010~

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::


**1 Family MHA ada kat cini.. , malu2 juga ms ni.. hihii**

**5..4..3..2.1..0.. new year dah? **

erm... tapi post awal tahun 2011.. hehe.
tidak mengapalah kerana terasa macam biasa saja sambut tahun baru ikut kelendar orang barat~ hihi..
sambut tahun baru pun hanya bersama cikgu Asmat(my lovely sister).
Hanya juga menonton AmBang 2011 di saluran dunia ria TV2.
kiraan 0.00.00 hanya ucapan syukur zahir di bibir tanda terima kasih atas keamanan Malaysia.



**Hariz@furiz..dgn cik Qema..ee..comelnye rambut dia!!**




Kenangan akhir 2010, kami berpergian ke Bukit tinggi bersama famili Kak Nor , ibu dan ayah Cik Abang serta adik-adiknya. hihii.. Oh tempat itu cantik juga.. demi bertolak pada pukul 230 , agak jauh juga.. boleh tahan jalan yang berliku-liku macam keris yang Cik Abang tempah n macam Cik Qema punya laluan hidup.. Sekejap ke kiri.. sekejap pula ke kanan.. Cik Qema menjadi penumpang di belakang bersama Cik Abang dalam sentral itu. hihii..

Pastinya tempat yang tinggi mempunyai tekanan udara yang rendah dan berhawa dingin. oh.. seronok. Mendaki bukit degan kecuraman <45> darjah. Erm.. apa yang menarik? Banyak. Banyak sangat bunga-bunga beriklim sejuk, boleh tahan cantik. Ikan Koi yang besar~ rumah japan.. erm,.. pokok pelik..daun pelik.. akar pelik.. banyak lagi lah..



kami juga ke Colmar , hihi.. paling seronok ketika ini sebab kami menuruni bukit dengan manaiki Triton ..dan kami di belakang.. oohh... macam roler coster.. macam hidup cik kema yang melawan arah..melawan angin.. hampir 4 minit begitu.. kami sampai.. erm ada banyak bangunan english style .. bumbung tinggi dan banyak menara.. hihi.. macam juga di istana. kan seronok..
Kalau Kak Nor n Cik Abang tak ajak, tidak tahu bila Cik Qema akan sampai. Thanks Kak Nor, hihi..
Nanti lain kali ajak Cik Qema lagi.

0 comments |

i got this..This.. n tHis..

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::

***Johnny Deep is Me.. ishh.. Cik Abang perasan~ =p***

Wah.. best best dan best lagi. Semalam pun masih keluar berdating ~
Jumpa-jumpa terus dapat Squirrel comel.
ohh.. surprise bila dalam ekor dia ada chocolate lagi.. hehe..
apalagi Cik Qema terus makan. Semalam berjalan dengan memakai high heel oh.. sangat penat. Nampaknye Cik Abang pun tak suka Cik Qema pakai heels macam itu.


hah.. dapat lagi.. hehhe.. oleh sebab Cik Abang suka sangat pada batu natural , kami ada juga singgah di kedai-kedai kristal~ frist dah beli gelang kristal tu. Sape lagi yang pakai kalau bukan Cik Qema~

Cik Qema suka yang warna unggu tapi.. kuneng tu banyak luck. hihi.. so boleh juga lah. Yang mutiara kecil-kecil Cik Abang beli kat Khucing Sarawak. Lama dulu masa dia kerja lagi. Tapi sekarang baru nak bagi sebab baru jumpa.. Thanks Cik Abang.



Alkisah secret recipe, kami order drinks tapi dapat satu je. Adoi.. serve dia memang lambat.. nasib baik sedap mix fruits yogurt blanded tu. ehhe. jadi kami sharing together minum..

Ermm.. berdating .. apalagi sanping je lah.. aku kamu. ..

sajer je nak upload.. oppss..hheehee

errkk... Cik Qema sendawa.. uh.. banyak makan. Tapi semua Cik Abang yang habiskan .. "best lah kapel dgn syg nii.." kenapa? " sebab sayang makan tak habis.." haaha.. nasib baik.
Kami ke Times Square je.Orang tak pernah kurang. huhu... crowded.

1 comments |

..tudung Cik Qema dah tak senget lagi..

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::



**um.. pic xsharp sangat sebab 1.3 megapixel sahaja**
namum cukup memberi kebahagian kepada Cik Qema n Cik Abang

Itu yang diungkapkan oleh Cik Abang , kami gelak lagi. Cik Abang gelak nakal lagi. Semalam berhujanan bersama di Masjid Jamek. Oh.. Cik Qema memang sengaja tidak membawa payung padahal masa keluar dari rumah lihat langit sudah mendung.

eMM, jadi bimbang pula bila fikir nanti Cik Abang selsema. Bukan boleh kena hujan macam Cik Qema yang tebal ni.. hahaha.~Oh, bila bersama cinta yang jauh di mata ini hati sangat teruja dan girang sekali. Tidak tahu kenapa. Buta sekejap~ hehe. Oyes! berjalan-jalan melihat itu dan ini ada juga bershopping di deretan gerai-gerai di situ.
Comel suka .



PleaseTakeNote: aku-->kamu-->kita-->Dia-->Allah-->tuhan-->Esa

0 comments |

oo my ...

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::

oh. . speechless .. Thanks TV3! since rumah Cik Qema sudah "kehilangan ASTRO" hehe, jadi saluran pilihan hanya yang free sahaja~ Jadi saluran pilihan malam tadi ialah TV3!

dan .. 10 pm, awesome..Cik Qema memang tidak dapat menahan diri dari berkata-kata mengenai cerita ini. Tersangat best. Cik Qema memang agak jarang menonton filem aksi.
Memang enjoy bila menonton aksi Donnie Yen yang satu ni. Penuh debaran dan padat aksi!

Disamping sedikit mainan emosi yang diberikan sentuhan tapi mampu membuatkan hati bergetar-getar menahan kemarahan.

Emm malang sekali..
Sebab Cik Qema hanya bekeseorangan saja di rumah tanpa teman.
Yang sorang (Gzehans) berdating pula dengan kekasih hati. Yang sorang lagi ( my m.h.a) ke IKEA. oh.. sedih juga. Hanya menjerit seorang diri. Cik Lala yang nak jadi permaisuri pula asyik ke rumah k.Intan di subang.. Agak kurang seronok disitu.


**Donnie Yen**
wahh. Teruja terjumpa encik ini dalam movie itu.. seronoknye. hai selamat berkenalan ~
Rupanya dia juga yang beraksi dalam IPMan. Cik Qema tidak pula pernah menonton cerita itu. Jadi IPMan, here i come!
Err.. mane ada wayang nak tayang dah IPMan,
hehe.. Jadi kena cari DVD lah.. tada!


0 comments |

Cik Qema dapat Hadiah best!

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::

**dapat jarang-jarang best juga**
***Warna-warni gitu..lip lap lip lap na..***




Hihi.. yang ini tidak kira pula hadiah yang keberapa untuk tahun ini.. Cik Qema suka! thanks for you my Guardian.
Nanti nak pasang time *berdating* dengan M.h.a ~ mesti romantik u! Tapi Cik Abang jangan jeles pula ya. Sebab yang bagi hadiah adalah lelaki.
Oleh itu Cik Abang juga kena bagi hadiah pada Cik Qema ~ Nak nak nak~




0 comments |

SuarakuBerharap

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::




di sini aku masih sendiri

merenungi hari-hari sepi
aku tanpamu, masih tanpamu

bila esok hari datang lagi
ku coba hadapi semua ini
meski tanpamu oooh meski tanpamu

bila aku dapat bintang yang berpijar
mentari yang tenang bersamaku disini
ku dapat tertawa menangis merenung
di tempat ini aku bertahan

suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku slalu dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

kalau ku masih tetap disini
ku lewati semua yang terjadi
aku menunggumu, aku menunggumu

suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku ada dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku

0 comments |

Kamu suka?

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::

credit : http://mightymightyboo.blogspot.com

Kalau Comel lukis kamu suka tak ? hihi..
yang pasti kamu mesti banyak komen kan~ Kamu memang sangat cerewet.
Tapi Comel senang saja, kalau kamu cerewet begitu, itu tandanya kamu suka . oh, salah pule?

Hari lepas, mula melukis, ehh? kenapa tangan dan jari sudah jadi sengal-sengal bila baru beberapa minit saja buat garisan. Hati jadi gelabah.
Comel baru teringat yang Comel sudah lama tidak melukis. Ala~ Sangat tidak suka perasaan itu. Tetapi.. Comel cuba lagi. Sebab sepanjang hari sebelum malam itu Comel hanya teringatkan kamu bersama ikan koi~ **Gelak** Kata kamu suka ikan koi. Kata bawa tuah. Jadi jangan gelak tau. Seronok pula bila lukis-lukis padam.
Hasilnya satu lukisan hitam putih terzahir atas kertas itu. Emm. Nanti jumpa Comel bagi kamu abg. jangan tidak suka tau. hehe..

0 comments |

Nanti lagi

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::



Yay! Melompat dengan lebih tinggi~***

M.h.A! Cepat-cepat datang kemari kamu. Uhh.. bosan sangat bila hanya mata mampu menghantar Housemate yang baru dapat cinta baru dan asyik mahu keluar saja** sorry ya Gzehans, i bukan jeles tapi **nak dating jugak** heehe.. Jadi , M.h.A Cik Qema mahu datang hari jumaat ni. Adoi.. Bestnye~

0 comments |

Salam Maal Hijrah

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::


7 Disember 2010 menjadi saksi
Hadirnya sore yang dihujani gerimis
hutan Kuala Lumpur kian rancak
Bersama lampu-lampu neon penyeri
Seakan tidak mahu menyedari
tidak mahu mengakui kehadiran
Maal Hijrah~

Apa pun
Tahun Baru Islam
sebagai satu pemangkin semangat
Lailahaillallah
Niat suci telah ku semat di hati dan lidah
Segala pengucapan biar bukan sia-sia

Indah laungan azan
menusuk dikalbu
yang lama ku tinggalkan
bersama angin
Ampuni dosa ku Tuhan
Sempurnakanlah kehidupanku
Jalankan ku ke jalan taqwa-Mu



0 comments |

..::Insha Allah~ by Maher Zain::..

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::


Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way
Insyaallah
Insya Allah we’ll find the way

Cuba dengar lagu ini

0 comments |

Oppss! sy rindu dia lagi~

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::





Warhhgghh! Comel rindu**

Tapi rasa-rasa dia tau ke x?
Hmm, rindu nak menapak di Masjid Jamek. Melihat itu ini. Bertemu itu dan ini.
Juga rindu nak menonton wayang. Kadang-kadang salah pilih cerita. Kadang-kadang cerita yang dipilih memang sangat best.
Teringin lagi mahu merasa McD Bfast yang sangat lah sedap bersamanya.
Berangan lagi tentang mahu mengambil gambar bersama dengan Hp masing-masing.
oh, rindu juga bila mahu bercakap face to face. Sebab selalu dah lama bercakap hanya melalui medium elektronik Hp. Malu-malu. Gelak dan ketawa lagi.
Ada juga terasa rindu naik lrt ke sana ke mari~ oh, rindu juga bila kena beleter panjang tentang itu ini. Hehe.. semua manis untuk dikenang.
Apatah lagi bila M.H.A di depan mata!




pleasetakenote:cepatcepatcepatcepat datang lihat cikqema kamu!



0 comments |

**Anak Soleh**

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::

(Doa Ibu Bapa)


Kenangi Ibu Bapa
Doakanlah Sejahtera
Kita Anak Harus Membela
Apabila Sudah Dewasa

Jangan Biarkan Mereka
Sia-Sia Di Hari Tua
Kecewa Hidup Dan Merana
Kerna Perbuatan Anak Derhaka

Bahgiakan Mereka
Hingga Ke Hujung Usia
Bila Sampai Waktu Ajalnya
Anak Soleh Sebagai Harta

Hai... Ibu Bapa
Kami Permata Anda
Tidak Jemu Berdoa
Agar Sejahtera Terpelihara

Di Dunia Bahagia
Akhirat Pun Begitu Jua
Inilah Harapan Kami Semua
Moga Allah Kabulkan Doa

**Cik Qema memang selalu nangis bila dengar lagu ni. Huhuu..
Mak n Abah, Doakan kakak di sini. Ampuni segala dosa ..~

0 comments |

Cinta Sufi~

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::

**CINTA SUFI**


Oh, Cinta Sufi.. Cik Qema memang teringin sangat nak baca novel ni.. Hey..ada tak siapa-siapa yang sudi membelikan novel ini untuk Cik Qema? yang pasti kalau ada orang yang bagi pasti Cik Qema sayang tahap gaban kat dia.

Bukan apa cuma sangat terkesan dengan jalan cerita yang Mr.Ramlee Awang Murshid garapkan. Mula-mula membaca karya beliau adalah Novel Unggu Karmila. Memang best kerana ceritanya berkisar mistik yang bepijak di bumi nyata. Terus Cik Qema jatuh hati pada karya beliau.
Jadi Cik Qema nak sangat novel yang satu ini.

Kepada peminat setia RAM, pastinya sudah membaca novel Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu dan Hijab Sang Pecinta. Wah! Awesome kan~
Bagi Cik Qema dalam ketiga-tiga kronologi novel triller islamik tersebut Cik Qema paling suka Cinta Sang Ratu~Sebab?
RAM memang penulis yang terbaik pernah cik Qema jumpa. Karyanya mampu mengubah dan menusuk ke hati pembaca macam Cik Qema. Sebagai contohnya, Cinta Sang Ratu, kaya dengan kasih sayang , kemaafan, ketakwaan terhadap Pencipta, semangat dan sebagainya. RAM memang sangat hebat!


pleasetakenote:Nak2!!

0 comments |

Dulu..M.H.A~Suka Sony K810i

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::

**hp pujaan M.H.A**


Mula-mula kenal M.H.A tidak pernah menjangka yang lelaki ini amat minat terhadap sesuatu benda. Pada dasarnya nada dan tone percakapan amat biasa saja didengar. Cik Qema hanya berpendapat yang lelaki ini sememangnya sangat suka bercerita tentang itu dan ini. Setiap hari ada saja yang mahu diperbualkan. Cik Qema selesa. kerana dia membuatkan Cik Qema tidak pernah merasa bosan dan sunyi** . Lelaki ini suka menilai serta menganalisis setiap apa yang terlintas. Namun lelaki ini juga sama sekali tidak suka memburukan nama yang lain. Cik Qema suka!

Awal perkenalan, M.H.A asyik bercerita mengenai sebuah telefon bimbit yang memang mula terkenal pada penghujung tahun 2008. Oh, memang telefon keluaran Sony Ericson pada masa itu amat mendapat sambutan dikalangan masayarakat Malaysia. Virus tersebut mula menerokai minda M.H.A.

Dari pada itu, lelaki ini telah mula bercerita mengenai fungsi dan kegunaan serta kecanggihan telefon tersebut. Oh Cik Qema memang tidak berkata apa-apa cuma mendengar dengan penuh minat. Namun, topik telefon itu mula menjadi topik utama selama dua minggu berturut-turut. Dan Cik Qema mulai bosan (memang sesiapa pun bosan bila mendengar benda yang sama) ehhe.

Dan, akhirnya masa masih malu-malu lagi untuk keluar berdating, M.H.A telah mengeluarkan hp tersebut dari poket seluarnya. Cik Qema nak kata terkejut boleh lah juga. Jadi inilah hp yang menjadi topik perbualan hangat antara kami sejak berbulan bulan lamanya. Alhamdulillah, jadi tidak perlu lagi bercerita topik yang sama. Oyes! Hehe.. Tahniah M.H.A. Kamu menjadikan minatmu suatu yang pasti~

Terbaru dia bising-bising pula pasal Hp blackberry, oh, adakah Cik Qema kena mengharungi lagi kali ini. Em.Kita tunggu dan lihat sajalah.


PleaseTakeNoteU:
HeStillUsingTheSameHpTillNow!

2 comments |

M.H.A Cik Qema

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::

My M.H.A~ Awesome u!


M.H.A, sinonim dengan Cik Qma. Hehe.. eh, kalau kata sinonim maknanya sama dan seerti. Tapi Cik Qma perempuan dan M.H.a adalah seorang lelaki. Cik Qema rendah sedikit (bukan pandek ye) M.H.A tinggi lampai. Oh, Cik Qma comel, M.H.A comel-comel. Hihihi.. Best!

Orang kata hati akan bersatu bila kebanyakkan yang kita suka turut sama disukai pasangan. Begitukah sebenarnya? Jenuhlah nak cari seorang yang suka sama dengan kita. Yang setuju dengan semua pendapat kita. Yang tidak bangkang dengan apapun kata kita. Bagi pendapat Cik Qma sendiri bukan begitu mahu mencari pasangan yang padan. Sesetengah perkara memang perlu sama. Tapi mungkin yang lainnya pasangan yang menyuarakan pendapat kalau ianya bagus apa salahnya kita menyokong.

..

M.H.A Cik Qma orang nya sangat special . Wah! Teruja hati bila kalau ada jodoh antara kami. InsyaALLAH. Nak kata sempurna tidak lah begitu sekali, sebab mana ada orang yang sempurna. Tapi Cik Qema memang rasa amat bertuah kerana dipertemukan dengan M.H.A Pakar dalam memberi nasihat. Dalam garangnya ada lembutnya. Dalam tegasnya ada baiknya.

Oh, sesiapa pun punyai minat. Bagi M.H.A minat adalah sesuatu yang membawa dirinya maju. Baginya minat ini umpama matlamat yang harus dicapai. Minat bukan sekadar minat, tapi minat yang berteraskan kepada ajaran agama Islam yang tidak pernah ada kekurangan. Cik Qma kagum dengan M.H.A. Pendapat Cik Qema, jika minat itu selari dengan ajaran ia adalah lagi beerti.

Tapi kadang-kadang M.H.A obses pula dengan minatnya. Oh. Okey. Pada masa itu dia akan bercakap mengenai minat baru itu sampai berjam lamanya. Nasib baiklah Cik Qema ni pendengar yang setia. Tidak seperti kebanyakan lelaki biasa. M.H.A punyai minat yang berbeza yang menjadikan dirinya lelaki yang Cik Qema suka!

Ilmu di dada dikongsi bersama. Cik Qma senang dengannya. Bukankah lelaki harus menjadi penyelamat kepada perempuan itu? Alhamdulillah. Segalanya mungkin bagi Cik Qema dan M.H.A.

PleaseTakeNoteU!:
M.H.APenUh!heehe

3 comments |

Cinta Taj Mahal

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::


**Mahu ke sini**


Oh, pada asalnya terasa biasa sangat pada nama Taj Mahal itu. Pada umumnya juga ia termasuk dengan 7 benda ajaib yang ada di dunia. Kebanyakkan mereka yang telah pergi ke situ teruja dengan ciri binaan nya yang indah.

setiap gambar yang diambil pula bagai sebuah lukisan. Begitu hebatnya penangan Taj Mahal. Cik Qma tidak pula pernah terfikir mahu melawat istana cinta itu. Tapi melalui apa yang Cik Qema baca~ Tempat iu harus dikunjungi. Demi melihat sebuah ukiran yang membawa maksud kasih sayang yang agung.

Lokasi Taj Mahal terletak dipinggir sungai Jumma berhampiran dengan Arga. Wujudnya Taj Mahal adalah kerana bukti cinta dan kasih sayang Pemerintah Empayar Mogul Iaitu Maharaja Shah Jahan.


**Maharaja Shah Jahan**


Difahami Maharaja Shah Jahan mempunyai ramai gundik. Setiap gundiknya menerima kadar bayaran yang berlainan. Dan yang paling termahal menerima bayaran adalah Mumtaz Mahal. Isteri Maharaja yang ketiga itu juga seorang yang sangat cantik. Shah Jahan banyak menghabiskan masa bersama dengan mumtaz. Serta pada masa itu juga Mumtaz adalah merupakan pnasihatnya yang paling dekat. Mumtaz yang paling kaya.


Maharaja Shah Jahan adalah raja yang adil dan bijaksana. Namun semasa pemerintahanya, berlaku pemberontakan di kawasan taklukannya. Di mana, penduduk di kawasan itu tidak mahu tunduk kepada pemerintah Empayar Mogul tersebut.


Shah Jahan telah memutuskan untuk pergi berperang serta telah membawa Mumtaz bersama. selama dua tahun meluaskan tanah jajahanya, Mumtaz telah hamil kesekian kalinya. Namun semasa melahirka anak mereka yang ke 14, Mumtaz telah mengalami masalah semasa kontraksi. Melihat keadaan tersebut,Maharaja telah bersusah hati, Shah Jahan telah melakukan solat dan berdoa. Akhirnya Mumtaz tetap menghembuskan nafasnya setelah melahirkan.



**Maharani Mumtaz Mahal**

Shah Jahan Bersedih. Beliau duduk terkurung tidak mahu makan sehingga dia kelihatan begitu tua. Namun permintaan terakhir Mumtaz sebelum kematianya adalah agar Shah Jahan menyiapkan sebuah makan yang indah setelah dia meninggal kelak.



**Makam Mumtaz dan Shah Jahan**


Setahun bermuram, Shah Jahan telah memanggil seorang Arkitek yang termasyur di India ketika itu Ustaz Ahmad Lahauri. Meminta supaya arkitek tersebut menyiapkan sebuah makam yang agung bukti cinta dan kasihnya pada Mumtaz.


Tukang emas, tukang batu terhandal di seluruh india telah dipangil untuk menyipakan Taj Mahal tersebut. Terdapat 28 jenis batu telah digunakan untuk menghiasi Taj Mahal. Shah Jahan mengarahkan untuk membina bangunan yang bewarna putih dan telah memilih batu marmar putih serta mencampurkan dengan seni mozek yang indah. Antara batu yang telah digunakan untk Taj Mahal ialah batu permata, berlian, jed, topaz serta nilam. sebab itulah Taj Mahal begitu kelihatan bercahaya.


**Khat dari Parsi**


Taj Mahal terbina hasil gabungan makam-makam indah dari seluruh keturunan milik Maharaja tersebut. Semasa pembinaannaya masyarakat telah mengalami kebuluran. Makanan asasi penduduk iaitu gandum telah mengalami kekurangan agihan. Kebanyakan gandum telah dihantar ke kawasan pembinaan untuk seluruh pekerja yang menyiapkan Taj Mahal. Di dapati terdapat lebih kurang 20000 pekerja di kawasan tersebut.

Taj Mahal dibina pada tahun 1632 dan telah siap pada 1653. Binaan Taj mahal merangkumi masjid, makam, menara tinjau, taman serta dewan. Seni bina Taj mahal deperhalusi dengan Gabunganukiran dari Parsi, Turki, serta India. Di dapati juga seni Khat turut dizahirkan pada Taj Mahal. Terdapat surah-surah terpilih menghiasi taj mahal Antaranya ialah surah 91 serta 112 dan selainnya. Juru Khat terpilih adalah dari parsi iaitu Aamanat Khan.

Bercerita tentang Taj Mahal ini tiada sudahnya. Cik Qma punboleh berkongsi sedikit saja. Itu pun terlihat channel History kat astro petang tadi. Kagum pada Shah Jahan kerana kasih sayangnya pada Mumtaz. Walaupun dia mempunyai ramai gundik.

Ada pendapat juga mengatakan kita hidup di muka bumi adalah sebab Maha Pengasih Pencipta kita. Kasih sayang dari yang Khalik sukar ditandingi. Kasih kepada Pencipta adalah yang paling abadi dan ampuh. Walau tiada seorang pun di muka bumi ini tiada menyangi ingatlah Maha Pencipta adalah yang Maha, Maha lagi pengasih.

PleaseTakeNote
~AkuCintaMuYaRabb~

0 comments |

KepadaMu Kekasih

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::




KepadaMu Kekasih
Aku berserah
Kerana ku tahu Kau lebih mengerti
Apa yang terlukis di cermin wajahku ini
Apa yang tersirat di hati
Bersama amali

KepadaMu Kekasih
Aku bertanya
Apakah Kau akan menerimaku kembali
Atau harus menghitung lagi
Segala jasa dan bakti
Atau harus mencampakku ke sisi
Tanpa harga diri

Hanya padaMu Kekasih
Aku tinggalkan
Jawapan yang belum ku temukan
Yang bakal aku nantikan
Bila malam menjemputku lena beradu

KepadaMu Kekasih
Aku serahkan
Jiwa dan raga
Jua segalanya
Apakah Kau akan menerima penyerahan ini
Apakah Kau akan menerimaku
Dalam keadaan begini


...............................
~Rinduku pada Mu wahai Maha Pengasih
tiada bertepi.

0 comments |

Gantung~

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::




Akhirnya sudah tiga bulan berlanjutan.
Cik Qema memang sangat bersusah hati.
Kenapa ya begini. Akhirnya yang lain juga dapat dulu. Yang lain juga jadi tatapan isimewa. Oh , tidakkah hati Cik Qema sangat mempunyai hasad dengki dan cemburu. Oh, tidakkah Cik Qema tahu masa semakin singkat.

Aduh. Memang sakit bila diri diketepikan. Pernah merasa sebegitu? Cik Qema terluka. Oh, adakah Cik Qema mengikhlaskan segalanya? Cik Qema tahu, sebagai seorang insan yang lemah memang mula merasa ianya tidak adil walau sekelumit pun. Tapi itukan sudah takdir yang Esa.

Oh, tidak tertanggung rasanya diri. Nurani Cik Qema sakit sekali. Pada siapa lagi yang memahami. Sedih sekali. Jika diluahkan rasa terluka itu dalam sekali. Cik Qema akan terluka lagi. Allah yang Agung, sungguh berat dugaan-Mu.

Hati Cik Qema tidak mampu lagi. Dan jika berhati batu, kenapa hati itu ada pada Cik Qema~? Kenapa tidak pada orang lain.

0 comments |

Kelantan si Kijang Emas!

Author: ~The One Who's Hate To Go~ Labels::


Wah! terharu
Akhirnya kelantan membuktikan kejuaraannya pada tahun 2010 ini dengan memenangi Piala Malaysia semalam.
Dendam terbalas setelah lama menunggu. Pada mulanya Negeri Sembilan mendahului namun itu sekali kali tidak mematahkan semangat kijang emas ini. Gol penyamaan dijaringkan pada minit ke 57 oleh Norshahrul idlan Talaha dari sebelah kanan gawang lawan terus mendapat tandukan padu oleh Hairuddin . Oh.. satu perasaan yang sungguh best pada masa itu. Cantik sekali.

Gol kedua pula dirakamkan apada mini ke 64. Dimana jaringan pertama itu telah menaikkan semangat pemain.

Sungguh terharu pabila melihat aksi-aksi tersebut. Akhirya 4 minit tambahan masa diberikan si kijang emas masih berjaya mendahului.

Walaupun tidak berapa menyukai bola tapi hambatan semangat dan aura yang terserlah oleh rakyat-rakyat Kelantan berjaya memikat hati untuk menonton perlawanan ini.

Seringkali rakyat kelantan disinonim kan dengan keganasan serta budaya vandalism.
Bukan begitu mencerminkan masyarakat kelantan kepada masyarakat luar. Masyarakat kelantan itu sendiri adalah yang berpengetahuan, bijak, sopan serta beperketi mulia. Walaupun kaya dengan semangat kenegerian ataupun asabiah tapi itu merupakan semangat yang perlu kita contohi.

Namun masyarakat kelantan juga haruslah menyedari bahawa adab sopan dan tata susila haruslah selari dengan budaya masyarakat luar. Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh.


Hadiah Untuk Sultan Baru Negeri Kelantan.

JUARA KELANTAN: Khairul Fahmi Che Mat, Daudsu Jamaludin (Akmal Rizal Rakhli), Farisham Ismail, Rizal Fahmi Rosid, Zairul Fitree Ishak, Nor Farhan Muhammad, Badri Radzi, Shakir Shaari (Khairan Eroza Razali), Indra Putra Mahayuddin, Norshahrul Idlan Talaha (S. Chanturu), Hairuddin Omar.


0 comments |
There was an error in this gadget

Popular Posts

Total Pageviews

Lihat! Ini Saya Lagi.Fb!

TentangCikQemaManis

My photo
~CIk Qema!~ Jalan Lenggang-lenggok!

Cari Jangan tak Cari

banner 1 banner 2